Kun jij je ook zo verwonderen over de schoonheid van bloemen en die prachtige kleuren daarvan? Je bent zeker niet de enige, want bloemen: daar kunnen wij ook geen genoeg van krijgen. Niet zo gek dat veel mensen altijd zo blij en verheugd zijn bij het ontvangen van een mooie bos verse bloemen. Heb jij je altijd al afgevraagd hoe een bloem nu precies aan haar mooie kleuren komt? Lees dan snel verder en vertel het verder aan eenieder die het maar horen wil!

De kleur dient als cruciaal element voor het voortbestaan van de bloem

Mocht je altijd al geïnteresseerd zijn geweest in biologie, dan vind je het vast nog leuker om deze blog te lezen. Het is immers een vrij biologisch verhaal, uiteraard. Bloemen heb je echt in iedere kleursoort. Geel, paars, rood, blauw, roze, wit en alles wat daar tussenin zit: je kunt het niet bedenken of het bestaat. Dat is toch bijzonder? Het is al geruime tijd bekend dat er genen een rol spelen bij het ontstaan van de kleur van een bloem. Bloemen hebben deze opvallende kleuren om insecten aan te trekken. Door goed zichtbaar te zijn voor deze beestjes, kunnen zij voortleven. Die kleuren zijn dus een heel belangrijk element voor de bloem en het insect. De insecten bestuiven de bloemen, zodat zowel de bloem als het insect kan voortbestaan.

Aha, zo zit het dus

Hoe komt een bloem nu precies aan die mooie kleuren? Dat heeft natuurlijk niet alleen te maken met genetica, dat gaat nog wel een stapje verder. Daar geven twee facetten een doorslaggevende rol: de hoeveelheid licht en het pigment van de bloem. Het zit zo: het zonlicht weerkaatst in de bloem en het pigment van de bloem filtert op zijn beurt dit licht. Hierdoor ontstaat er een kleur. Hier zijn diverse onderzoeken naar gedaan. Wist je dat de bloem niet meer dan de helft van het licht dat een bloem opvangt, reflecteert? Het is vooralsnog niet bekend waarom een bloem zo weinig licht (kan) reflecteren. Wellicht heeft het te maken met dat de bloem dit simpelweg niet kan. Of het heeft geen toegevoegde waarde voor de bloem als er meer licht gereflecteerd zou worden.

Spread the word

Daarnaast is het zo dat het pigment van de bloem en de interne structuur er ook voor zorgen dat een bloem aan haar mooie kleuren komt. Best kans dat er nieuwe informatie voor je tussen zit, toch? De natuur is en blijft verwonderlijk, daar raken we nooit over uitgeleerd. Spread the word aan iedere bloemliefhebber die je maar kent! ;-)