Hazelaars zijn geliefd om hun sierlijke uiterlijk en hun notenproductie. Goed snoeien is cruciaal voor zowel de gezondheid van de boom als de notenproductie. Voordat je enthousiast begint met het knippen van takken, is het goed om te weten waarom snoeien zo belangrijk is.

De gezondheid van de boom

Net als veel andere bomen en struiken, profiteert de hazelaar van regelmatig snoeien om dode, zieke of beschadigde takken te verwijderen. Dit helpt niet alleen om ziekten en plagen te voorkomen, maar het verbetert ook de luchtcirculatie binnen de boom, wat het risico op ziekten vermindert.

Productiviteit en opbrengst

Hazelaars produceren noten aan takken die minstens een jaar oud zijn. Door het verwijderen van oudere, niet-productieve takken maak je ruimte voor nieuwe groei, wat uiteindelijk leidt tot een betere oogst van hazelnoten.

Wanneer je de hazelaar moet snoeien

Het snoeien van de hazelaar is het meest effectief in de late winter of het vroege voorjaar, net voordat de boom uit zijn winterse rust komt. Dit is de periode waarin de boom nog in rust is, maar het risico op vorstschade het kleinst is.

De uitzondering: jonge hazelaars

Jonge bomen hebben een iets andere snoei-aanpak nodig dan volwassen exemplaren. Voor jonge hazelaars, vooral in hun eerste en tweede jaar, is het doel om een sterke, gezonde hoofdstam te bevorderen. Dit betekent dat je mogelijk concurrerende zijtakken moet verwijderen om ervoor te zorgen dat de hoofdstam dominant blijft.

Stap-voor-stap de hazelaar snoeien

Voor degenen die nieuw zijn in het snoeien, of voor ervaren tuiniers die hun techniek willen verfijnen, volgt hier een stapsgewijze handleiding voor het snoeien van hazelaars.

 1. Gereedschap voorbereiden: Zorg ervoor dat je snoeischaar en takkenschaar schoon en scherp zijn. Dit zorgt voor schone sneden en vermindert het risico op het overbrengen van ziekten.
 2. Begin met dode, zieke of beschadigde takken: Deze moeten altijd als eerste worden verwijderd, ongeacht het seizoen. Ze kunnen de gezondheid van de boom in gevaar brengen en zijn vaak een magneet voor plagen en ziekten.
 3. Verwijder kruisende of schurende takken: Takken die tegen elkaar schuren, kunnen wonden veroorzaken die vatbaar zijn voor ziekten.
 4. Dun uit voor licht en lucht: Door dichte groepen van takken uit te dunnen, verbetert de luchtcirculatie en kan zonlicht de binnenste delen van de boom bereiken. Dit is vooral belangrijk voor de preventie van schimmelziekten.

Hoe je de vorm en grootte van de hazelaar behoudt

Zodra je de basis van het snoeien onder de knie hebt, kun je overwegen hoe je de vorm en grootte van je hazelaar wilt behouden. Een goed onderhouden vorm zorgt niet alleen voor een esthetisch aantrekkelijke boom, maar draagt ook bij aan een betere notenproductie.

Gerichte snoei

Terwijl je de boom snoeit, is het nuttig om bepaalde takken specifiek te selecteren voor verwijdering:

 1. Lange, verticale scheuten: Deze worden vaak ‘waterloten’ genoemd en hebben de neiging snel omhoog te groeien zonder veel zijtakken te produceren. Het verwijderen ervan moedigt een meer gebalanceerde groei aan.
 2. Oudere, niet-productieve takken: Door deze te verwijderen, stimuleer je de boom om nieuwe takken te produceren die uiteindelijk noten zullen dragen.
 3. Lage takken: Deze kunnen een hindernis vormen bij het lopen of maaien rond de boom. Het is vaak beter om ze te verwijderen zodat je gemakkelijk rond de boom kunt werken.

Snoeien voor maximale notenproductie

Als je doel is om de notenproductie van je hazelaar te maximaliseren, zijn er enkele specifieke snoeitechnieken die je kunt toepassen:

 1. Focus op zonlicht: Hazelnoten hebben zonlicht nodig om te rijpen. Zorg ervoor dat de takken die noten dragen, voldoende blootgesteld zijn aan zonlicht.
 2. Stimuleer zijtakken: Het grootste deel van de notenproductie vindt plaats op zijtakken die 1-3 jaar oud zijn. Door de boom zo te snoeien dat deze takken worden bevorderd, kun je de notenproductie verhogen.

Veelvoorkomende valkuilen bij het snoeien van de hazelaar

Net als bij veel tuinactiviteiten, zijn er enkele veelgemaakte fouten die je kunt vermijden bij het snoeien van hazelaars:

 1. Te veel in één keer snoeien: Het is beter om geleidelijk te snoeien over een paar jaar dan te proberen de grootte of vorm van de boom drastisch te veranderen in één sessie.
 2. Snoeien tijdens het verkeerde seizoen: Hoewel er bepaalde situaties zijn waarin je misschien buiten het ideale snoeiseizoen moet snoeien (bijvoorbeeld bij beschadigde takken na een storm), is het over het algemeen het beste om je aan het aanbevolen snoeiseizoen te houden.

Afsluiting

Het goed snoeien van je hazelaar is een vaardigheid die tijd en oefening vergt. Door jezelf uit te rusten met kennis en een paar goed onderhouden gereedschappen, kun je echter een gezonde boom bevorderen die jaar na jaar een overvloedige oogst van hazelnoten produceert. Zoals bij alle tuinwerkzaamheden, is het belangrijkste om te leren door te doen, en jezelf de tijd te gunnen om de unieke behoeften en kenmerken van je boom te leren kennen. Veel snoeiplezier!