Tarwegras, met zijn frisgroene sprieten en zoetige smaak, is al jaren een populaire keuze onder gezondheidsbewuste mensen. Bekend om zijn rijkdom aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, wordt het vaak gebruikt in sappen en smoothies. Maar wist je dat je tarwegras eenvoudig zelf kunt kweken, zelfs binnenshuis? In dit artikel leer je hoe je je eigen verse voorraad tarwegras kunt kweken.

Waarom tarwegras kweken?

Er zijn talloze redenen waarom mensen kiezen voor het kweken van tarwegras. Naast de voedingsvoordelen biedt het kweken van dit gras ook financiële besparingen, vooral als je regelmatig tarwegrassap consumeert. Bovendien kan het zien groeien van dit levendige groen een bron van voldoening zijn en zelfs bijdragen aan je mentale welzijn.

De benodigdheden voor het kweken van tarwegras

Voor het kweken van tarwegras heb je niet veel nodig. Hier is een basislijst om te beginnen:

  1. Tarwekorrels: Kies voor biologische, onbewerkte tarwekorrels. Deze zijn vaak verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels of online.
  2. Een ondiepe bak of kweekbak: Plastic of keramiek, zolang er maar afvoergaten in zitten.
  3. Potgrond: Biologische, compostrijke potgrond is het beste voor tarwegras.
  4. Water: Gebruik gefilterd of gedestilleerd water om de beste groeiomstandigheden te waarborgen.

De stappen om tarwegras te kweken

Hier volgt een eenvoudige handleiding om je op weg te helpen met het kweken van je eigen tarwegras:

  1. Week de tarwekorrels: Doe de tarwekorrels in een kom en voeg genoeg water toe om ze volledig te bedekken. Laat ze ongeveer 8-10 uur weken. Dit zal het ontkiemen versnellen.
  2. Bereid de kweekbak voor: Vul de kweekbak met ongeveer 2-3 cm potgrond. Zorg ervoor dat de grond los en goed gedraineerd is.
  3. Zaai de tarwekorrels: Verspreid de geweekte tarwekorrels gelijkmatig over de grond. Druk ze lichtjes aan, maar dek ze niet volledig af met grond. Het is belangrijk dat ze nog licht kunnen ontvangen.
  4. Water geven: Gebruik een plantenspuit om de grond gelijkmatig vochtig te maken, maar zorg ervoor dat je niet te veel water geeft. Te veel vocht kan leiden tot schimmelvorming.
  5. Plaatsing: Plaats de bak op een plek waar het tarwegras indirect zonlicht krijgt. Direct zonlicht kan ervoor zorgen dat het gras te snel groeit en zijn voedingswaarde verliest.