Lavendel, bekend om zijn bedwelmende geur en prachtige paarse bloemen, is een favoriet in veel tuinen en balkons. Het kweken van lavendel kan een bevredigende ervaring zijn, niet alleen voor de schoonheid die het brengt, maar ook voor zijn veelzijdige gebruik in huis.

Wat is lavendel?

Lavendel (Lavandula) is een meerjarige struik afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Het staat bekend om zijn geurende bloemen, die vaak worden gebruikt in parfums, oliën en zelfs in culinaire gerechten.

De ideale groeiomstandigheden voor lavendel

Lavendel is een plant die van zon en warmte houdt. Het kent enkele specifieke eisen qua groeiomstandigheden.

 • Zonlicht: Lavendel gedijt het beste in volle zon. Zorg ervoor dat de plant minimaal 6 tot 8 uur zonlicht per dag krijgt.
 • Grond: Lavendel heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond. Te natte grond kan wortelrot veroorzaken, dus zorg voor een lichte, enigszins zanderige grond met een neutrale pH-waarde.

Het planten van lavendel

Of je nu start met zaden of jonge plantjes, lavendel vraagt wat aandacht bij het planten.

 • Zaden: Zaai lavendelzaden in de late winter of het vroege voorjaar binnenshuis. Gebruik een zaaitray met kwalitatieve potgrond en bedek de zaden licht. Het kiemen kan enige tijd duren, dus wees geduldig.
 • Jonge plantjes: Plant de jonge lavendelplanten in het voorjaar, nadat alle kans op vorst is verdwenen. Houd een afstand van ongeveer 30 cm tussen de planten aan om ze voldoende ruimte te geven.

Verzorging van lavendel

Lavendel, hoewel relatief onderhoudsarm, heeft toch enige verzorging nodig om te floreren.

 1. Water geven: Lavendel is bestand tegen enige droogte, maar het is belangrijk om de jonge planten regelmatig water te geven totdat ze goed zijn gevestigd. Daarna heeft de plant minder water nodig.
 2. Bemesten: Over het algemeen heeft lavendel weinig bemesting nodig. Echter, een lichte bemesting in het voorjaar kan de groei stimuleren.
 3. Snoeien: Snoei lavendel in het late voorjaar of vroege zomer, net voordat de plant begint te bloeien. Dit stimuleert niet alleen een rijke bloei, maar helpt ook om de plant compact en goed gevormd te houden.

Problemen en oplossingen bij het kweken van lavendel

Hoewel lavendel relatief gemakkelijk te kweken is, kun je toch enkele problemen tegenkomen. Hier zijn enkele uitdagingen en hoe je ze kunt oplossen:

Ziekten en plagen

 • Wortelrot: Overmatig water geven of slechte drainage kan wortelrot veroorzaken. Zorg voor goed doorlatende grond en beperk het water geven.
 • Bladaaltjes: Deze minuscule wormpjes kunnen de bladeren van de lavendel aantasten. Vermijd te dicht op elkaar geplante lavendel en gebruik natuurlijke bestrijdingsmiddelen indien nodig.
 • Botrytis schimmel: Deze schimmel komt voor bij vochtige omstandigheden. Zorg voor goede luchtcirculatie rondom je lavendel en vermijd water op de bladeren.

Oogsten van lavendel

Lavendel is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een zegen voor de neus en het huis!

 • Bloemen: Snijd lavendelbloemen vroeg in de ochtend, net nadat de dauw is opgedroogd. Snijd ze met lange stelen.
 • Bladeren: Hoewel minder populair dan de bloemen, kunnen lavendelbladeren ook worden geoogst en gebruikt voor verschillende doeleinden.

Gebruik van lavendel in huis en tuin

 • Aromatherapie: De geur van lavendel staat bekend om zijn rustgevende en ontspannende eigenschappen. Gebruik de gedroogde bloemen in potpourri of als vulling voor geurzakjes.
 • Culinair: Lavendelbloemen kunnen een verrassende draai geven aan gerechten en drankjes. Voeg ze toe aan gebak, thee of zelfgemaakte limonade.
 • Tuindecoratie: Gebruik lavendel in borders of als lage hagen voor een kleurrijk en geurig effect.

Conclusie

Lavendel kweken is niet alleen een bevredigende ervaring vanwege de prachtige bloemen en geur, maar het biedt ook vele mogelijkheden voor gebruik binnenshuis. Of je nu op zoek bent naar een natuurlijk aromatherapie middel, een bijzonder ingrediënt voor in de keuken, of gewoon een mooie plant voor in de tuin, lavendel biedt het allemaal. Met de juiste zorg en aandacht kan elke tuinier genieten van deze prachtige plant en alles wat hij te bieden heeft.