Het hebben van een eigen moestuintje wordt vandaag de dag steeds gewilder en hipper. Niet alleen smaken je eigen groenten natuurlijk erg lekker, het is ook nog eens super duurzaam. Het kopen van plastic en ander verpakkingsmateriaal is namelijk verleden tijd! En een ander leuk en bijkomend voordeel: het kweken van je eigen groenten is ook nog eens leuk voor je portemonnee. Scheelt je namelijk weer wat geld uitgeven bij de groenteboer of urenlang in de rij staan bij de supermarkt. Dag, frustraties! Wil je weten hoe je optimaal en effectief jouw eigen moestuintje kunt gaan opzetten en onderhouden? Je leest het hieronder!
Beginnen met je eigen moestuintje: de plek en het seizoen
Allereerst is het belangrijk om te weten waar je je moestuintje precies wil gaan plaatsen. De plek is heel belangrijk. Is jouw tuin of balkon wel geschikt? Is er veel zon aanwezig? Vangt jouw uitgekozen plek veel wind of juist niet? Op internet zijn er heel veel checklijsten te vinden waar je moestuin aan dient te voldoen, wil je ‘m succesvol laten worden. Daarnaast dien je rekening te houden met de maand van het jaar als je gaat beginnen met een moestuin. Houd in je achterhoofd dat de maand maart het beste seizoen is om dit te doen. Dan is het vaak warm genoeg (extreem winters weer buiten beschouwing gelaten) om de eerste gewassen/groenten te laten groeien. Hierbij kun je denken aan: radijs, sla, spinazie of wortel. Ben je gek op radijs? Ook dat kan prima! Deze groenten hebben weinig verzorging nodig: ideaal als je bijvoorbeeld overdag veel aan het werk bent of niet zoveel thuis bij je moestuin bent. De kans is heel groot dat jouw oogst meteen zal lukken! Hoe leuk is dat?
Verzorging en liefde zijn de sleutel tot succes
Het is natuurlijk leuk meegenomen dat je bij een aantal soorten groenten niet zoveel hoeft te doen als het op de verzorging aankomt. Maar daarvoor heb je je moestuin niet aangelegd, of wel? Het belangrijkste is dat je er met zorg en liefde mee omgaat. Alles wat immers liefde krijgt, groeit! Zo is het ook maar net met jouw moestuintje. En wees niet teleurgesteld als de oogst een keer niet lukt. Zodra je het onder de knie hebt en de weersomstandigheden gunstig zijn, kan er eigenlijk niets fout gaan. Houd je verzorging altijd goed bij en laat de rest maar aan de natuur over, dan zul je zien dat er mooie dingen ontstaan!