Ben jij druk in weer met je voor- of achtertuin? Als je groene vingers hebt en van een mooi verzorgde tuin wil genieten met een natuurlijke uitstraling, dan mag een grasmat zeker niet ontbreken. Twijfel je daarentegen nog tussen het aanleggen van echt gras of juist kunstgras? Met onderstaande uitleg kun jij voor jezelf een weloverwogen keuze maken. Iedere tuin is verschillend, dus verdiep je goed in de verschillen en kies uiteindelijk waar je echt achterstaat en blij van wordt!

Kunstgras – maaien, sproeien en bemesten is niet nodig

Allereerst is het feit dat kunstgras nagenoeg onderhoudsvrij is, de meest voorkomende reden dat mensen voor kunstgras kiezen. Vandaag de dag ziet kunstgras er bijna hetzelfde uit als echt gras. Kunstgras hoef je niet te maaien, te onderhouden, te sproeien of te bemesten. Makkelijk, toch? Heb jij daarnaast geen behoefte (of tijd) om veel tijd te besteden aan een echte grasmat, maar wil je toch gras in je tuin hebben? Eerlijk is eerlijk, een echte grasmat staat natuurlijk wel heel chique en maakt veel tuinen helemaal compleet. Toch kun je zo je redenen hebben om te kiezen voor kunstgras. Je laat het plaatsen (of doet dit zelf) en klaar ben je. En een groot voordeel: het blijft altijd groen! Daarnaast is kunstgras ook een stuk voordeliger dan een echte grasmat. Houd er wel rekening mee dat er mos kan groeien in kunstgras. Geheel onderhoudsvrij is het dus niet.

Een echte grasmat

Toch geven veel mensen de voorkeur aan echt gras. Niet alleen ziet een goed bijgehouden en verzorgde grasmat er heel verzorgd uit, het draagt ook bij aan de biodiversiteit in je tuin. Feit is wel dat je met echt gras de nodige tijd erin moet stoppen om het bij te houden en ook mooi te houden. Dat gaat echt niet vanzelf. In de zomermaanden zal je bijvoorbeeld merken dat je het gras dagelijks (in ieder geval heel regelmatig) moet maaien om ervoor te zorgen dat het gras niet te hoog wordt. Wist je dat gras al groeit boven de 7 graden Celsius? Uiteraard bestaan er tegenwoordig robotmaaiers die het werk voor je uit handen nemen. Hier staat dan wel weer een investering tegenover.

De vraag is aan jou: ga je voor echt gras of voor nep gras? Ben jij graag in je tuin bezig (oftewel: kun jij jezelf een echte tuinliefhebber noemen?) dan is de keuze niet zo moeilijk. In dat geval vind je het maar al te leuk om het gazon te verzorgen en bij te houden. Geldt bovenstaande voor jou niet en vind je het verzorgen teveel werk? Verdiep je dan eens in de mogelijkheden van kunstgras.