De abrikozenboom, met zijn zoete vruchten en sierlijke uitstraling, kan een pronkstuk zijn in elke tuin. Maar om de boom in topvorm te houden en de vruchtopbrengst te maximaliseren, is regelmatig snoeien essentieel. Hieronder wordt in detail beschreven hoe je een abrikozenboom op de juiste manier snoeit voor de beste resultaten.

Waarom snoeien?

Snoeien is niet zomaar een taak die je uitvoert om esthetische redenen. Het snoeien van je abrikozenboom heeft meerdere voordelen:

 • Gezondheid: Het verwijderen van zieke of dode takken helpt de verspreiding van ziekten te voorkomen en bevordert een betere luchtcirculatie.
 • Vruchtopbrengst: Door de boom goed te snoeien, kun je een overvloedigere en betere kwaliteit van fruit krijgen.
 • Vorm en structuur: Regelmatig snoeien helpt de boom een sterke, evenwichtige structuur te behouden die bestand is tegen wind en andere omgevingsfactoren.

Wanneer snoeien?

Het ideale moment om je abrikozenboom te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint maar nadat de ergste vorst voorbij is. Dit zorgt ervoor dat de boom snel kan genezen en zich kan voorbereiden op het nieuwe groeiseizoen. Vermijd snoeien in de late herfst, omdat dit de boom kan verzwakken en vatbaar kan maken voor ziekten.

Gereedschap voorbereiden

Zorg ervoor dat je snoeigereedschap scherp en schoon is voordat je begint. Dit vermindert de kans op het overbrengen van ziekten en zorgt voor een schone snede die sneller geneest. De basisgereedschappen die je nodig hebt zijn:

 • Snoeischaar: Voor kleinere takken.
 • Takkenschaar: Voor middelgrote takken.
 • Boomzaag: Voor grotere takken.

Het is ook een goed idee om je gereedschap na elke snoeibeurt te reinigen en te desinfecteren.

Basis snoeitechnieken

Begin met het identificeren en verwijderen van alle dode, zieke of beschadigde takken. Dit zijn de takken die geen levenstekens vertonen, geen bladeren hebben of er ongezond uitzien.

 • Snoeien op een knop: Kies een naar buiten gerichte knop en maak een schuine snede net boven de knop. Dit stimuleert de groei in de gewenste richting en voorkomt dat takken naar binnen groeien.
 • Takken die elkaar kruisen: Verwijder takken die tegen andere takken schuren of elkaar kruisen. Dit voorkomt schade en ziekte.
 • Verticale scheuten: Deze worden ook wel “waterloten” genoemd en groeien snel recht omhoog. Ze dragen zelden fruit en kunnen het beste worden verwijderd om energie te besparen voor de productievere delen van de boom.

Geavanceerde snoeitechnieken voor de abrikozenboom

Nu je de basisbeginselen van het snoeien van een abrikozenboom kent, is het tijd om enkele geavanceerdere technieken te verkennen die de gezondheid en productiviteit van je boom kunnen verbeteren.

Vormgeven voor maximale productie

 • Centrale leider: Sommige tuiniers geven de voorkeur aan een “centrale leider” -stijl waarbij een enkele hoofdtak omhoog groeit met zijtakken die er in lagen vanuit stralen. Deze vorm kan helpen om zonlicht gelijkmatig over de boom te verdelen.
 • Open centrum: Anderen geven de voorkeur aan een “open centrum”-stijl, waarbij de middelste takken worden verwijderd om een kom- of schaalvormige structuur te creëren. Deze methode bevordert een betere luchtcirculatie en zonlichtpenetratie.

Bevorderen van horizontale groei

Takken die horizontaler groeien, hebben de neiging meer fruit te produceren. Overweeg om de uiteinden van verticaal groeiende takken lichtjes naar beneden te buigen om de groei te stimuleren en de vruchtbaarheid te verhogen.

Veelvoorkomende fouten om te vermijden

 • Overmatig snoeien: Het is belangrijk om niet meer dan een derde van de boom in één keer te snoeien. Te veel verwijderen kan stress veroorzaken en de groei en vruchtproductie belemmeren.
 • Snoeien in de verkeerde tijd van het jaar: Zoals eerder vermeld, is de late winter of het vroege voorjaar de beste tijd. Vermijd het snoeien van de boom tijdens actieve groeiperioden.

Nazorg na het snoeien

Na het snoeien van je abrikozenboom is het essentieel om de boom extra zorg te bieden:

 • Hydratatie: Zorg ervoor dat de boom voldoende water krijgt, vooral als het weer droog is.
 • Voeding: Overweeg om een evenwichtige meststof toe te voegen om de boom te helpen herstellen en nieuwe groei te stimuleren.
 • Bescherming: Als je grote sneden hebt gemaakt, overweeg dan om een wondafsluitingsmiddel te gebruiken om de boom te beschermen tegen ziekteverwekkers.

Conclusie

Het snoeien van een abrikozenboom kan in eerste instantie ontmoedigend lijken, maar met de juiste technieken en zorg kan het proces de gezondheid en productiviteit van je boom aanzienlijk verbeteren. Door je te houden aan de basisprincipes en aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van je boom, kun je genieten van een overvloed aan sappige abrikozen en een gezonde, bloeiende boom die vele jaren meegaat.