Frambozen zijn heerlijk zoete vruchten die populair zijn in veel tuinen. Ze zijn relatief eenvoudig te kweken, maar om een maximale oogst en gezonde planten te garanderen, is het belangrijk om ze correct te snoeien. Deze gids duikt diep in het snoeiproces van frambozen en geeft je de handvatten om het beste uit je frambozenstruiken te halen.

Waarom is het snoeien van frambozen belangrijk?

Snoeien is een essentieel onderdeel van het verzorgen van frambozenstruiken. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom je zou moeten snoeien:

 1. Bevorderen van een rijke oogst: Regelmatig snoeien stimuleert de groei van nieuwe scheuten die de volgende seizoenen vrucht zullen dragen.
 2. Gezondheid van de struik: Door dode of zieke takken te verwijderen, voorkom je ziektes en geef je ruimte aan gezonde takken om te groeien.
 3. Beheersbaarheid: Snoeien helpt om de grootte en vorm van je frambozenstruiken te beheren, waardoor ze gemakkelijker te onderhouden en te oogsten zijn.

De twee hoofdtypen frambozen: zomer- en herfstframbozen

Voordat je begint met snoeien, is het van belang om te weten welk type framboos je hebt. Er zijn hoofdzakelijk twee soorten:

 • Zomerframbozen: Deze dragen vrucht op de takken die het voorgaande jaar zijn gegroeid. Ze rijpen meestal in de vroege zomer.
 • Herfstframbozen: Ze dragen vrucht op de huidige seizoensscheuten en rijpen meestal in de late zomer of vroege herfst.

Wanneer snoei je frambozen?

De timing van het snoeien hangt af van het type framboos dat je hebt:

 • Zomerframbozen: Het beste moment is direct na de oogst, meestal in de late zomer.
 • Herfstframbozen: Deze snoei je in de late winter of het vroege voorjaar voordat de nieuwe groei begint.

Basisstappen voor het snoeien van frambozen

Zorg altijd voor scherp en schoon gereedschap bij het snoeien. Hier zijn enkele stappen die je moet volgen bij het snoeien van je frambozenstruiken:

 1. Verwijder dode en zieke takken: Dit is de belangrijkste stap. Het zorgt voor een gezondere groei en voorkomt de verspreiding van ziektes.
 2. Zomerframbozen: Nadat je de vruchten hebt geoogst, knip je de takken die vruchten hebben gedragen weg tot aan de basis. Laat de nieuwe scheuten staan, want deze zullen het volgende jaar vrucht dragen.
 3. Herfstframbozen: Knip alle takken terug tot de grond in de late winter of het vroege voorjaar. Dit moedigt de groei van nieuwe scheuten aan die in de herfst vruchten zullen dragen.

Geavanceerde snoeitechnieken voor frambozenstruiken

Nadat je vertrouwd bent met de basis van het snoeien van frambozen, kun je deze geavanceerdere methoden overwegen om je frambozenstruiken nog beter te verzorgen.

Dunnen voor betere luchtcirculatie

Dunnen helpt bij het verbeteren van de luchtcirculatie rond je frambozenstruiken. Hierdoor vermindert de kans op schimmelziekten en krijgen de vruchten meer licht, wat leidt tot sappigere frambozen.

 • Hoe te dunnen: Verwijder de zwakkere scheuten en laat alleen de krachtigste en best geplaatste staan.

Toppen voor een rijkere oogst

Het toppen van frambozen kan leiden tot een rijkere oogst, omdat het de energie van de plant richt op vruchtproductie in plaats van verticale groei.

 • Hoe te toppen: Knip in het vroege voorjaar de toppen van de nieuwe groeischeuten af als ze ongeveer 10 cm hoger zijn dan de gewenste hoogte van de struik.

Veelgemaakte fouten bij het snoeien van frambozen

Zelfs met de beste bedoelingen kunnen er tijdens het snoeiproces fouten optreden. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten:

 1. Te veel snoeien: Te rigoureus snoeien kan de vruchtproductie van het komende seizoen verminderen. Het is essentieel om een balans te vinden tussen het verwijderen van oude takken en het laten groeien van nieuwe.
 2. Snoeien op het verkeerde moment: Het snoeien van zomerframbozen in de winter of herfstframbozen in de zomer kan de oogst verminderen.
 3. Niet desinfecteren van gereedschap: Dit kan ziekteverwekkers verspreiden naar gezonde delen van de struik.

Extra zorg na het snoeien

Na het snoeien hebben frambozenstruiken wat extra aandacht nodig:

 1. Water geven: Zorg ervoor dat de struiken voldoende water krijgen, vooral in droge periodes.
 2. Mulchen: Mulch helpt vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen. Breng een laag van ongeveer 5 cm aan rond de basis van je struiken.
 3. Inspectie op ziekten en plagen: Blijf waakzaam en controleer regelmatig je struiken.

Conclusie

Frambozen zijn een heerlijke traktatie en met de juiste snoeitechnieken kun je jaar na jaar genieten van overvloedige oogsten. Door je frambozenstruiken goed te verzorgen en regelmatig te snoeien, zorg je ervoor dat ze gezond blijven en overvloedige, smakelijke vruchten produceren. Of je nu een beginnende tuinier bent of al jaren frambozen kweekt, het juiste snoeiregime kan een wereld van verschil maken in je tuin.