De kersenboom, bekend om zijn zoete vruchten en prachtige bloesems, is een favoriet in vele tuinen. Maar om de gezondheid en productiviteit van de boom te waarborgen, is het van cruciaal belang dat je regelmatig snoeit. In deze gids bespreken we het snoeien van de kersenboom, zodat je het beste uit deze boom kunt halen.

Waarom is het snoeien van de kersenboom belangrijk?

Snoeien is essentieel voor de groei en gezondheid van de kersenboom. De redenen hiervoor zijn:

 1. Bevordering van de vruchtproductie: Door selectief takken te verwijderen, kan de kersenboom zijn energie richten op het produceren van kwalitatieve kersen.
 2. Bevordering van een gezonde groei: Het verwijderen van beschadigde of zieke takken helpt de boom gezond te blijven en voorkomt de verspreiding van ziekten.
 3. Esthetische redenen: Een goed gesnoeide kersenboom heeft een mooiere vorm en laat meer licht door in de onderliggende tuin.

Wanneer snoei je een kersenboom?

Timing is cruciaal als het gaat om het snoeien van kersenbomen. Het juiste moment hangt af van het soort kersenboom:

 • Zoete kersenbomen: Het beste moment om zoete kersenbomen te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint.
 • Zure kersenbomen: Deze bomen kun je het beste snoeien in de late zomer, direct na de oogst.

Voorbereiding op het snoeien

Een goede voorbereiding is essentieel voor het snoeien van je kersenboom. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Kies het juiste gereedschap: Zorg voor scherpe snoeischaren en takkenscharen. Een goede zaag kan ook handig zijn voor dikkere takken.
 2. Hygiëne: Desinfecteer je snoeigereedschap voor en na het snoeien om de verspreiding van ziektes te voorkomen.
 3. Inspectie: Bekijk de kersenboom zorgvuldig voordat je begint met snoeien. Identificeer welke takken dood, ziek of beschadigd zijn. Deze takken krijgen voorrang bij het snoeien.

De basis van het snoeien van een kersenboom

Nu je weet waarom, wanneer en hoe je je moet voorbereiden, kunnen we de basisprincipes van het snoeien van de kersenboom bespreken:

 1. Verwijder dode, zieke en beschadigde takken: Dit is altijd de eerste stap. Deze takken zijn niet alleen onproductief, maar kunnen ook ziektes verspreiden.
 2. Open de kroon van de boom: Verwijder kruisende takken of takken die naar binnen groeien. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en lichtinfiltratie in de boom.
 3. Houd de boom op de gewenste hoogte: Voor de meeste huiselijke tuinen is een hoogte van 3 tot 4 meter ideaal. Snoei de bovenste takken om de groei in toom te houden.

Tot zover de eerste helft van de handleiding over het snoeien van kersenbomen. In het volgende deel duiken we dieper in op geavanceerde snoeitechnieken, tips voor het verzorgen van je kersenboom na het snoeien, en veelgemaakte fouten die je moet vermijden.

Geavanceerde snoeitechnieken voor de kersenboom

Nu je vertrouwd bent met de basisprincipes van het snoeien van een kersenboom, kunnen we enkele geavanceerdere technieken verkennen die je kunt toepassen om de gezondheid en productiviteit van je boom verder te bevorderen.

Zomersnoei

Zomersnoei is een methode waarbij je in de zomer lichte snoei uitvoert om de groei te beperken en het zonlicht te optimaliseren. Deze techniek is vooral handig voor het reguleren van de groei en het bevorderen van een betere vruchtproductie in het volgende seizoen.

Het snoeien van jonge bomen

Jonge kersenbomen hebben speciale aandacht nodig. Het doel is om een sterk gestel op te bouwen dat in de toekomst zware vruchten kan dragen. Concentreer je in de eerste jaren op het vormen van een goede structuur, verwijder zwakke takken en moedig sterke, horizontale takken aan.

Veelgemaakte fouten bij het snoeien van kersenbomen

Ondanks alle goede bedoelingen kunnen er tijdens het snoeiproces fouten optreden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 1. Te diep snoeien: Als je te dicht bij de stam snijdt, kan dit de boom beschadigen. Laat altijd een klein stompje over.
 2. Snoeien tijdens vochtige omstandigheden: Dit kan ziekteverwekkers aantrekken. Het is altijd het beste om te snoeien op een droge dag.
 3. Het negeren van de natuurlijke vorm van de boom: Kersenbomen hebben hun eigen unieke vorm. Probeer deze vorm te behouden in plaats van de boom te forceren in een onnatuurlijke vorm.

Extra zorg voor je kersenboom na het snoeien

Een gesnoeide kersenboom heeft extra zorg en aandacht nodig om te herstellen en te floreren:

 1. Water geven: Zorg ervoor dat de boom voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes.
 2. Voeding: Overweeg om na het snoeien een uitgebalanceerde meststof te geven om de boom te voorzien van de nodige voedingsstoffen.
 3. Ziekte- en plaaginspectie: Blijf waakzaam en controleer regelmatig op tekenen van ziektes of plagen.

Conclusie

Het snoeien van een kersenboom vereist zorg, aandacht en een beetje kennis. Of je nu een beginnende tuinier bent of een ervaren groene vinger, met de juiste technieken kun je ervoor zorgen dat je kersenboom gezond groeit en overvloedig vruchten produceert. Een goed onderhouden kersenboom is niet alleen een bron van heerlijke vruchten, maar ook een sieraad in elke tuin. Door regelmatig en op de juiste manier te snoeien, garandeer je dat je boom jaar na jaar blijft floreren.