Kruisbessen zijn heerlijke vruchten die zowel vers als in diverse gerechten kunnen worden gegeten. Maar om een overvloedige oogst van deze vruchten te garanderen, is regelmatig snoeien essentieel. Het snoeien van kruisbessen bevordert niet alleen een gezonde groei, maar helpt ook bij het voorkomen van ziekten en plagen.

Waarom kruisbessen snoeien?

Het doel van het snoeien van kruisbessen is drieledig:

 1. Vorming van de struik: Door jonge planten goed te snoeien, krijgen ze een open, waaiervormige groeiwijze, wat zorgt voor een goede luchtcirculatie en vermindert de kans op ziekten.
 2. Bevordering van vruchtzetting: Regelmatig snoeien zorgt voor een evenwicht tussen de groei van oudere en jongere takken, wat leidt tot een constante en rijke vruchtzetting.
 3. Ziektepreventie: Oude, beschadigde of kruisende takken kunnen een broedplaats worden voor schimmels en ziekten. Door deze te verwijderen blijft de struik gezond.

De juiste tijd om te snoeien

Het ideale moment voor het snoeien van kruisbessen is in de late winter, net voordat de nieuwe groei begint. Dit is doorgaans eind februari tot begin maart. Tijdens deze periode zijn de planten in rust, wat betekent dat de snoeiwonden sneller genezen en de kans op ziektes minimaal is.

Basisgereedschap voor het snoeien

Voor het snoeien van kruisbessen heb je niet veel gereedschap nodig. Een scherpe snoeischaar en eventueel een takkenschaar voor dikkere takken volstaan. Het is belangrijk dat het gereedschap schoon en scherp is, om nette sneden te maken en ziekteoverdracht te voorkomen.

Eerste snoei bij jonge kruisbessen

Jonge kruisbessenstruiken vragen een specifieke snoeimethode om een goede basis te vormen voor toekomstige groei.

 1. Eerste jaar: Snijd alle scheuten terug tot op 10-15 cm boven de grond. Dit stimuleert de plant om sterke, hoofdtakken te ontwikkelen die als basis dienen voor de volgende jaren.
 2. Tweede jaar: Kies 4 tot 5 van de sterkste takken (deze worden de hoofdtakken). Snijd alle andere scheuten terug tot op de grond. De gekozen hoofdtakken snoei je terug tot de helft van hun lengte om zijtakken te stimuleren.

Onderhoudssnoei bij volwassen kruisbessen

Zodra de kruisbessenstruik een solide basis heeft, gaat het snoeien meer om onderhoud en het bevorderen van een gezonde vruchtproductie.

 1. Verwijder oude takken: Oudere takken (vanaf 3 jaar) produceren minder vruchten. Door ze dicht bij de basis te verwijderen, stimuleer je de groei van nieuwe, vruchtbaardere takken.
 2. Snijd kruisende en naar binnen groeiende takken: Dit verbetert de luchtcirculatie in de struik, wat helpt bij het voorkomen van ziekten.
 3. Inkorten van zijtakken: De zijtakken die vruchten dragen kun je inkorten tot 5-6 knoppen. Hierdoor krijgen de vruchten meer ruimte en licht, wat bijdraagt aan een betere vruchtontwikkeling.

Met deze basisprincipes ben je goed op weg om je kruisbessenstruik effectief te snoeien. In het volgende deel gaan we dieper in op geavanceerde snoeitechnieken, veelvoorkomende problemen en oplossingen, en enkele extra tips voor een gezonde struik.

Geavanceerde snoeitechnieken voor kruisbessen

Nu we de basisprincipes van het snoeien van kruisbessen hebben behandeld, is het tijd om enkele geavanceerde technieken te verkennen. Deze kunnen vooral nuttig zijn voor struiken die speciale aandacht nodig hebben of voor degenen die streven naar een maximale vruchtopbrengst.

Tip scheuten voor dichtere groei

Als je kruisbessenstruik te uitgestrekt is, kan het inkorten van de punten van jonge scheuten in de zomer helpen. Dit bevordert een dichtere groei en meer vruchtvormende takken het volgende seizoen.

Verdunnen voor grotere vruchten

Als je streeft naar grotere vruchten in plaats van een grotere hoeveelheid, overweeg dan om in het vroege voorjaar enkele van de vruchtknoppen te verwijderen. Hierdoor kan de struik meer voedingsstoffen sturen naar de overgebleven vruchten.

Veelvoorkomende problemen bij het snoeien van kruisbessen

Ondanks de beste inspanningen kunnen er problemen optreden bij het snoeien van kruisbessen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en hun oplossingen:

Onvoldoende vruchtzetting

Als de struik niet genoeg vruchten produceert, kan dit komen door te veel snoeien. In dit geval is het raadzaam om het volgende seizoen minder rigoureus te snoeien en alleen beschadigde of zieke takken te verwijderen.

Ziekte-uitbraak na snoei

Zorg er altijd voor dat je snoeigereedschap schoon en scherp is. Als je een zieke struik snoeit, desinfecteer dan je gereedschap voordat je een andere plant snoeit om verspreiding te voorkomen.

Extra tips voor een gezonde kruisbessenstruik

 1. Mulchen: Leg een laagje mulch rond de basis van de struik. Dit helpt vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken, wat kan concurreren met de voedingsstoffen van de kruisbes.
 2. Water geven: Hoewel kruisbessen enige droogte kunnen verdragen, geven ze de voorkeur aan regelmatig water, vooral tijdens droge perioden.
 3. Jaarlijkse gezondheidscheck: Controleer de struik jaarlijks op tekenen van ziekten of plagen. Door vroegtijdige detectie en behandeling kun je ernstigere problemen voorkomen.

Conclusie

Het snoeien van kruisbessen kan in het begin ontmoedigend lijken, maar met een beetje kennis en oefening wordt het een eenvoudige taak die zijn vruchten afwerpt in de vorm van een overvloedige oogst. Of je nu een beginnende tuinier bent of een ervaren groenliefhebber, door regelmatige verzorging en aandacht voor je kruisbessenstruik zul je elk jaar beloond worden met heerlijke vruchten. Het is de moeite waard om de tijd te nemen om je struik op de juiste manier te snoeien en te verzorgen, en de smakelijke resultaten zullen het bewijs zijn van je harde werk!