Het is niet moeilijk om verliefd te worden op de vijgenboom. Met zijn prachtige, grote bladeren en smakelijke vruchten is het een sieraad voor elke tuin. Maar net als alle bomen, heeft ook de vijgenboom onderhoud nodig, vooral in de vorm van snoeien. Als je je afvraagt hoe je een vijgenboom op de juiste manier snoeit, dan ben je hier aan het juiste adres. In deze handleiding nemen we je stap voor stap mee in het proces.

Waarom een vijgenboom snoeien?

Voordat we ingaan op de technieken van het snoeien, is het goed om te begrijpen waarom het snoeien van de vijgenboom überhaupt nodig is. De belangrijkste redenen zijn:

 1. Vormgeving en esthetiek: Snoeien helpt om de boom een mooie, symmetrische vorm te geven, waardoor hij er verzorgd uitziet.
 2. Gezondheid van de boom: Door dode of zieke takken te verwijderen, voorkom je dat ziektes zich verspreiden. Ook zorgt snoeien voor een betere luchtcirculatie, wat helpt tegen schimmelziekten.
 3. Vruchtproductie: Een goed gesnoeide vijgenboom zal beter en meer vruchten dragen.

Wanneer moet je een vijgenboom snoeien?

Timing is alles, zeker als het gaat om het snoeien van je vijgenboom. De beste tijd om te snoeien is:

 • Late winter: Dit is de ideale tijd om je vijgenboom te snoeien, vooral als je in een klimaat leeft waar de winters koud zijn. De boom is in rust, en het risico op bevriezing van vers gesnoeide takken is minimaal.
 • Zomer: Een lichte zomersnoei kan helpen bij het verwijderen van niet-productieve takken of takken die in de weg zitten.

Hoe begin je met snoeien?

Een goed begin is het halve werk. Voordat je begint met het snoeien van je vijgenboom, is het handig om een paar dingen in gedachten te houden.

 1. Gereedschap: Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen hebt. Dit omvat scherpe snoeischaren, takkenscharen en eventueel een ladder als je boom erg hoog is.
 2. Hygiëne: Reinig je gereedschap voor en na het snoeien. Dit voorkomt de verspreiding van ziekten.
 3. Inspectie: Voordat je begint met snoeien, neem je de tijd om de boom goed te bekijken. Zoek naar dode, zieke of beschadigde takken. Deze moeten als eerste worden verwijderd.

Basisstappen voor het snoeien van een vijgenboom

Nu je weet waarom, wanneer en hoe je moet beginnen, kunnen we de basisstappen van het snoeien bespreken.

 1. Start met het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken. Dit is de belangrijkste stap voor het gezond houden van je boom. Deze takken kunnen gemakkelijk worden herkend aan hun bruine kleur en schilferige schors.
 2. Verdun de kroon van de boom. Dit betekent dat je enkele van de takken in het midden van de boom verwijdert om een betere luchtcirculatie en lichtpenetratie te bevorderen. Hierdoor zal je boom gezonder zijn en beter vrucht dragen.
 3. Snoei de zijtakken. Als je een boom wilt die meer in de hoogte groeit, snoei dan de zijtakken terug. Als je een bredere boom wilt, laat dan meer zijtakken zitten en snoei de bovenkant van de boom.
 4. Vormgeving. Als laatste stap, kijk je naar de algemene vorm van je boom. Zijn er takken die uit de toon vallen of de symmetrie verstoren? Zo ja, snoei ze dan bij voor een mooier resultaat.