Geniet je ook altijd zo van je prachtige bloemen en planten in de zomermaanden? Rond juni en juli staat de tuin vaak helemaal in bloei en is de tuin op z’n allermooist. Daarentegen treden ook altijd weer de koude en strenge wintermaanden aan. Het is heel belangrijk om je buitenplanten te beschermen tegen deze kou, want anders overleven ze het niet. Dat is eeuwig zonde. Hieronder lees je waar jij zoal rekening mee moet houden bij buitenplanten in de winter. Lees je mee? Je planten zullen je dankbaar zijn!

Wees goed voorbereid

Ten eerste dien je dagelijks goed het weer in de gaten te houden. Dat spreekt misschien voor zich, toch kunnen de voorspellingen iedere keer weer veranderen. Het zou zonde zijn als je allemaal voorbereidingsmaatregelen treft die uiteindelijk niet echt nodig blijken te zijn. Zijn er daadwerkelijk koude dagen op komst? Iedere plant is anders. Verdiep je dan ook welke planten er wel tegen de vorst kunnen – en welke pertinent niet. De meeste planten die verkocht worden in Nederland zijn winterhard (wat betekent dat ze goed tegen de vorst bestand zijn). Toch wil je geen risico lopen. Beschik jij over bepaalde plantsoorten die kou en vorst niet kunnen verdragen? Plaats ze dan tijdelijk op een warme locatie. Hierbij kun je denken aan de schuur of zolderplek in huis. Uiteraard zijn andere plekken ook mogelijk in huis; als het er maar warmer is.

Snoeien

Bij bepaalde plantsoorten is snoeien een perfecte oplossing. Let hierbij wel weer op bij welk type planten je dit gaat doen, want als je het te vroeg in het seizoen doet, dan kan het gebeuren dat de plant zal gaan invriezen. Dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Heb jij Annabelles in je tuin? Die grote, mooie witte bloemen? Goed nieuws: deze kun je aan het einde van het seizoen wel geheel snoeien. Hetzelfde geldt voor een hortensia!

Overige tips en adviezen

Extra voeding geven aan je planten is lang niet altijd nodig. De winterperiode is voor planten een tijd van rust. Een dun laagje mest daarentegen biedt in veel gevallen wel voldoende bescherming tegen strenge vorst in de winter. Het kan ook geen kwaad om je planten regelmatig even te checken door een rondje in je tuin te lopen. Zie je opvallende dingen of vertrouw je het niet helemaal, onderneem dan meteen actie. Je kunt er maar beter te vroeg bij zijn dan te laat! Better safe than sorry.