We hebben het (misschien) allemaal weleens meegemaakt: je vergat je plant water te geven en ineens zag ‘ie er toch niet meer zo mooi uit. Of je bent een enorme plantenliefhebber, maar het lukt je gewoon niet om het maximale uit je plant(en) te halen; een groei blijft uit. Wat kun je dan doen? De tips die hieronder te lezen zijn, gaan je daar vast en zeker bij helpen. Wedden dat jouw planten het straks heel goed doen?

Onderhoud en verzorging is key!

Het belangrijkste is (had je misschien al verwacht, maar toch echt de moeite waard om te vermelden): héél veel liefde en aandacht. Werkt bij mensen, dus vast ook bij planten. ;-)

Zonder gekheid: dit zijn twee belangrijke componenten die ervoor zorgen dat jouw planten het goed blijven doen en blijven groeien. Je planten vergeten water te geven, dat kan en mag niet gebeuren. Onderhoud hoort er nu eenmaal bij. Plan voor jezelf bijvoorbeeld een aantal vaste momenten in de week waarop je je even kort bezighoudt met de verzorging van je planten. Dat hoeft helemaal niet lang te duren. Vergeet je dit vaak? Zet het dan in je agenda, dan denk je er sneller aan.

Lichtinval en zonnestralen

Dat jouw planten niet optimaal groeien, kan ook te maken hebben met lichtinval. Ken jij je planten goed? Weet je wat ze nodig hebben? Het is van belang om je daar goed in te verdiepen voordat je een plant aanschaft. Het kan maar zo zijn dat je appartement of huis niet geschikt is voor het type plant die jij op het oog hebt. Dan kan ‘ie er nog zo leuk uitzien, maar als ‘ie het niet redt bij jou, dan houdt het snel op. Sommige planten houden niet van veel licht en zon, terwijl andere typen planten dit juist wel heel hard nodig hebben. Twijfel je hierover? Win dan eens wat advies in van experts en kenners op dit gebied.

De benodigde voeding voor je planten

Voor zowel planten die binnen én buiten staan, is een gezonde groei natuurlijk van wezenlijk belang. Voor planten in de tuin is het belangrijk dat je de juiste plantenvoeding aanschaft. Dit bevordert de groei en de voeding bevat veel noodzakelijke stoffen die de gezondheid van de plant op peil houden. Plantenvoeding geeft ook de benodigde vitaminen. Struin eens lekker rond in een tuincentrum bij je in de buurt en laat je adviseren over verschillende soorten voeding. Op die manier kom je erachter wat jouw planten precies nodig hebben en kom je niet meer voor onaangename verrassingen te staan!