Ben jij zo’n type dat erg van planten in de kamer houdt? Dan wil je natuurlijk dat ze zo lang als mogelijk is meegaan. Hieronder lees je een aantal tips die je helpen om ervoor te zorgen dat die planten lang bij je blijven. Niemand wordt immers blij van planten die vroegtijdig doodgaan. Iedere keer nieuwe planten (blijven) kopen, dat is uiteraard ook niet de bedoeling. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw planten in leven houdt! Dat gun je je planten toch ook? ;-)

Watergebrek – de juiste hoeveelheid water geven is essentieel

Een belangrijke en veelvoorkomende oorzaak van sterfte van planten is eigenlijk heel simpel: watergebrek. Als je regelmatig vergeet om je planten te voorzien van het nodige water, dan is het niet heel gek dat ze het na een tijdje niet meer overleven. Moet jij toegeven dat je in deze categorie valt? Maak je geen zorgen, tegenwoordig bestaat er een scala aan mogelijkheden die je helpen herinneren om je plant(en) water te geven. Plak bijvoorbeeld een memo op een plek waar je vaak langskomt (de koelkast, bijvoorbeeld) of maak een herinnering aan in je agenda. Zo vergeet je nooit meer om je planten water te geven. Het tegenovergestelde kan ook: een overschot aan water. Als je je planten structureel teveel water geeft, dan kunnen de wortelen gaan rotten. Dit is vooral zo in de wintermaanden. Je planten hebben in deze koude periode niet zoveel water nodig dan wanneer de temperatuur weer oploopt. Twijfel je met de hoeveelheid water? Je kunt dit eenvoudig checken door zo nu en dan met je handen in de grond te voelen. Voelt de plant droog aan? Dan weet je genoeg. Voelt het juist nat aan? Dan kun je nog wel even wachten.

Wees voorzichtig met hitte

Wanneer de temperatuur buiten daalt, dan zet jij je verwarming een paar graden hoger. Heb jij je planten op de vensterbank staan met daaronder de verwarming? Pas daar dan mee op, want je planten vinden die hitte echt niet leuk. De lucht uit je kachel is veelal droog en dat komt de bladeren van je plant niet ten goede. Je hebt vast en zeker nog veel andere geschikte plekken in je huis waar de plant het een stuk fijner heeft.

Last but nog least: in ieder seizoen heeft jouw kamerplant een ander soort type verzorging nodig. De hoeveelheid water of (zon)licht in de zomer is anders dan in de winter. Luister naar en ken de behoeften van je plant. Planten blij, jij blij!